Náčelník pozemnej lanovky pestuje na Hrebienku grapefruity

27.12.2007 Poprad

Vysoké Tatry 27. decembra (TASR) - Za presklenou stenou budovy pozemnej lanovky na Hrebienku má čestné miesto vari dvojmetrový košatý strom, ktorý si cestujúci mýlia s citronovníkom.
\"Je to grapefruit a má už 37 rokov. Keď sa v socialistickom Československu objavili prvé grapefruity, zo zvedavosti som zasadil zopár semienok, \" povedal pre TASR náčelník pozemnej lanovky Miloslav Klinko.
Bolo to v čase príprav na Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach, ktoré sa konali v roku 1970 na Štrbskom Plese. Zo Starého Smokovca na Hrebienok vtedy začala premávať nová pozemná lanovka. Tá, ktorá doslúžila v polovici septembra 2007, aby ju nahradila modernejšia, pohodlnejšia i rýchlejšia.
\"Grapefruit bol teda jej rovesníkom. Prvýkrát zakvitol po pätnástich rokoch, ale zarodil až neskôr. Vari pred piatimi rokmi mal 28 plodov. Dozrelo však iba niekoľko, keďže cestujúci boli rovnako zvedaví ako my a hoci sme sa snažili ovocie uchrániť, niečo sa im podarilo obrať skôr, \" zaspomínal náčelník. Podľa neho boli \"grepy\" dopestované na Hrebienku veľmi chutné a v porovnaní s ovocím z dovozu mali tenšiu šupku.
Predchádzajúca pozemná lanovka odišla po 37 rokoch do \"dôchodku\", ale rovnako starý stromček v staničnej budove zostal a darí sa mu. V súčasnosti síce nekvitne a nemá ani plody, ale rozmermi i farbou svedčí o dobrej starostlivosti ľudí, ktorí ho \"vypiplali\" z maličkej kôstky kedysi málo známeho ovocia.
 

Vyberte región